Lage rugpijn en zwanger? Oorzaken en rugsparende tips

Zwangere vrouwen ervaren als geen ander een verhoogde druk ter hoogte van de lage rug. Ongeveer één op twee zwangere vrouwen kampt met lage rugpijn en/of pijn ter hoogte van het bekken. Dat is niet verwonderlijk. Door het meezeulen van extra kilo’s van een baby, worden de rug en het bekken tijdens de zwangerschap immers aanzienlijk meer belast. Een baby en lage rugpijn zijn een veel voorkomende combinatie. Maar ook andere oorzaken kunnen aan de basis liggen van de plots opduikende lage rugpijn bij zwangere vrouwen.

 

Lage-rugpijn-zwangerschap-625x375

 
OORZAKEN LAGERUGPIJNKLACHTEN BIJ ZWANGERE VROUWEN:
 • Verhoging lichaamsgewicht
  Door de toename van het lichaamsgewicht ter hoogte van de buik, verplaatst het zwaartepunt zich in de loop van de zwangerschap naar voren. Het zijn de spieren ter hoogte van de rug die ervoor moeten zorgen dat het lichaam van de vrouw in evenwicht blijft. Bovendien moeten de extra kilo’s ook ondersteund worden door de ruggengraat. Het spreekt voor zich dat de lokale belasting ter hoogte van de onderrug bijzonder groot is, met vaak lagerugklachten tot gevolg.
 • Andere lichaamshouding
  Heel wat zwangere vrouwen nemen een verkeerde houding aan. Door de gewichtstoename ter hoogte van de buik, gaan ze spontaan voorover buigen, waardoor de rug nog meer wordt belast. Een rechte houding is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap is het nog crucialer.
 • Vermoeidheid
  Wanneer je vermoeid bent, ben je vatbaarder voor (rug)pijn. Zwangere vrouwen zijn sneller vermoeid en daarom zal ook de intensiteit van de rugpijn gemakkelijker toenemen.
 • Beweeglijkheid bekkengewrichten
  Naarmate de zwangerschap vordert, worden de bekkengewrichten van de vrouw beweeglijker, omdat ze zich ‘voorbereiden’ op de bevalling. De bekkenspieren zijn niet in staat om deze toenemende beweeglijkheid onder controle te houden. Daarom kan de vrouw pijn ter hoogte van de onderbuik, het bekken en de lage rug ervaren.
 • Belasting van het bekken
  Door de toename van het volume van de baarmoeder, wordt het bekken extra belast. Het bekken zal een andere houding aannemen en ook de stand van de rug verandert. Deze houding is niet altijd optimaal en zorgt vaak voor een overbelasting ter hoogte van de lage rug.
 
ENKELE RUGSPARENDE TIPS BIJ ZWANGERSCHAP:
 • Let op een juiste houding
  Zorg ervoor dat je zowel bij het staan als het zitten een recht positie aanhoudt, waarbij je het hoofd omhoog en de schouders naar achteren houdt.
 • Blijf niet te lang in één houding
  Wissel staan, zitten en liggen voldoende af.
 • Zorg voor een goede ondersteuning bij het slapen
  Als zwangere vrouw draai en keer je veel vaker in je slaap. Door je wijzigende lichaamsgewicht en houding, is een goede opwaartse ondersteuning van het allergrootste belang. Daarom heb je een weldoordacht slaapsysteem nodig, bestaande uit een matras en een bodem die helemaal op elkaar zijn afgesteld. Kies voor een slaapsysteem waarbij je lichaam een maximale opwaartse ondersteuning krijgt, in welke houding je ook slaapt. Bij een volledige ondersteuning zullen je tussenwervelschijven ’s nachts beter herstellen, je spieren beter ontspannen, je bloedsomloop en lymfestroom verbeteren en zal je ook minder hoofdpijn ervaren en dieper slapen.
 • Zorg voor een goede ondersteuning bij het zitten
  Zorg voor een extra ondersteuning van de lage rug. Dit kan door gebruik te maken van een ergonomische (kantoor)stoel. Indien je stoel onvoldoende steun geeft ter hoogte van de lage rug, plaats dan één of meerdere kussens ter hoogte van je lagerugholte.
 • Zorg voor voldoende beweging
  Het is niet enkel goed voor de ontspanning van je lage rug, het is tevens goed voor je gezondheid.
 • Versterk je buik- en rugspieren
  Zwangere vrouwen met lage rugpijn doen er goed aan de stabiliserende rugspieren te versterken. Deze spiergroep verwijst naar de dieperliggende spieren rond de ruggengraat. Wanneer deze spieren getraind worden, neemt de pijn meestal af. Raadpleeg je arts om een aangepast oefenschema voor je op te stellen.
 • Blijf sportief
  Uiteraard kan je niet alle sporten blijven beoefenen tijdens je zwangerschap, maar bepaalde sportactiviteiten zoals gymnastiek, pilates en yoga zijn bijzonder goed ter ondersteuning van je lage rug.
 • Luister naar je lichaam
  Vermijd grote fysieke inspanningen en geef je rug voldoende rust. Vermijd te veel fysieke taken en neem voldoende pauzes.
 • Ontspan je rug
  Je rug ontspannen doe je door een korte periode van (bed)rust, maar ook door middel van enkele ontspannende rugoefeningen.
 • Vermijd hoge hakken
  Wanneer je op hakken loopt, wordt je rug holler en ondervinden je rugspieren een extra belasting.
 • Slaap voldoende
  Wanneer je spieren vermoeid zijn, zal de intensiteit van de rugpijn toenemen. Zorg daarom voor voldoende (nacht)rust. 
 • Wees voorzichtig met pijnstillers
  Neem tijdens je zwangerschap nooit pijnstillers zonder doktersadvies.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.