Diagnose lage rugpijn

Met de juiste diagnose weet je welke beperkingen je hebt en vooral … welke je niet hebt. Bij klachten ter hoogte van de lage rug, is het belangrijk zo snel mogelijk een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen.

Lage-rugpijn-diagnose-625x313

 
Recente rugklachten (< 6 weken)

Wie gedurende een korte periode last heeft van rugpijn, kan terecht bij de huisarts. Hij zal de pijn lokaliseren door middel van een eenvoudig lichamelijk onderzoek en de mate van de bewegingsbeperking trachten vast te stellen. In deze situatie moeten er geen röntgenfoto’s gemaakt worden. Eventueel kan de persoon wel naar een fysiotherapeut worden doorverwezen. De arts houdt ook rekening met mogelijke psychosociale factoren.

 

Aanhoudende rugklachten (6 weken – 3 maanden)

De arts voert een uitgebreider onderzoek wanneer de rugpijn blijft aanhouden, onvoldoende verbetert of regelmatig terugkomt. In bepaalde gevallen raadt hij ook aan om een röntgenonderzoek uit te voeren. Indien nodig wordt de persoon doorverwezen naar een fysiotherapeut. Bij een psychosociale oorzaak, kan ook een psycholoog ingeschakeld worden. Een uitgebreide en regelmatige begeleiding van de rugpijnlijder is uitermate belangrijk om chronische lage rugpijn te voorkomen.

 

Chronische rugpijn (> 3 maanden)

Bij chronische lage rugpijn zal de arts, naast het lichamelijke onderzoek, in de meeste gevallen ook een röntgendiagnostiek en/of laboratoriumonderzoek aanbevelen. Hij zal ook uitgebreider ingaan op de privé- en de werksituatie van de persoon. Bepaalde factoren, zoals psychische spanningen, kunnen de rugklachten immers verder in stand houden. Wanneer de arts vermoedt dat psychische factoren (bijv. een stresserende werksituatie) aan de basis liggen van zijn chronische klachten, kan hij de persoon doorverwijzen naar een psycholoog of een centrum voor (werkgerelateerde) rugklachten.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.