Wat is de behandeling van lage rugpijn?

De meeste mensen die met lage rugpijn kampen, genezen ervan. In vele gevallen verdwijnen de klachten na enkele dagen vanzelf. De helft van de mensen met lage rugpijn is al na een week rugpijnvrij. Indien dit niet gebeurt, kunnen ze bij de geneesheer terecht voor een behandeling. Met traditionele maatregelen, kunnen de meeste klachten van lage rugpijn teruggedrongen worden. Afhankelijk van de intensiteit en de aard van de lage rugpijn, zal de arts een specifieke behandeling starten. Er bestaat dus niet iets als een standaardtherapie voor lage rugpijn.

 

Lage-rugpijn-behandeling-625x375

 

Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

ADVIESVERLENING

De belangrijkste geneesmethode voor de behandeling van lage rugpijn bestaat uit een duidelijke voorlichting. De arts zal verschillende aspecten met betrekking tot de lagerugpijnklachten verder toelichten, zoals een ergonomische (zit)houding, voldoende ontspanning, een rugsparend slaappatroon, …

 
BEHANDELING MET MEDICATIE

Hiervoor verwijzen we volledig door naar de arts. Die zal afhankelijk van de aard en de ernst van de pijn een andere keuze of combinatie van medicatie voorschrijven.

 
BEHANDELING MET EEN ACTIEF KARAKTER

Beweging blijft belangrijk voor mensen die lage rugpijn ondervinden. Daarom maken spierversterkende oefeningen vaak een deel uit van de behandeling. Deze oefeningen worden vaak gecombineerd met een bewegingsplan, waarbij voldoende beweging en voldoende afwisseling tussen zit-, lig-, en stahoudingen wordt aanbevolen.

Bij je behandelende therapeut kunnen ook specifieke mobiliserende oefeningen worden uitgevoerd om de rug pijnvrij te maken, in combinatie met oefentherapie.

 
BEHANDELING MET EEN PASSIEF KARAKTER

Passieve behandelingen, zoals massages en lichaamspakkingen, worden minder aangeraden omdat deze behandeling de persoon met lage rugpijn ervan afhankelijk maakt. Actieve behandelingen zijn veel efficiënter, vooral op lange termijn.

 
RELAXATIE- EN ONTSPANNINGSTHERAPIE

Deze therapie baseert zich op de vaststelling dat wie gestrest is, zijn (rug)spieren opspant en zo meer kans maakt om lichamelijke (rug)klachten te ondervinden. Door voldoende te relaxen, ontspannen de spieren en verminderen de (lage) rugklachten.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.