Lage rugpijn oefeningen

Beweging is het allerbelangrijkste advies voor mensen met lage rugpijn. Te weinig beweging verzwakt de spieren, waardoor de pijn meestal erger wordt. Daarom is het bijzonder belangrijk om samen met de arts en bij uitbreiding de kinesitherapeut een bewegingsplan op te stellen. In de meeste gevallen wordt aangeraden om het lichaam soepel te houden, al dan niet door middel van sport, en de spieren te versterken met behulp van rugsparende oefeningen.

Lage-rugpijn-oefeningen-625x375

 
ENKELE BEWEGINGSTIPS:
  • Beweeg, maar doe het rustig aan. Kies voor duursporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Lopen zorgt op zich voor een goede doorbloeding van de rug maar geeft te veel schokken.
  • Vermijd vooroverbuigen. Buig door heupen en knieën tijdens het tillen en probeer dit te doen met een holle (gestabiliseerde) rug.
  • Vermijd langdurig stilzitten. Wanneer je toch moet zitten, kies dan voor een rechte, stevige stoel. Eventueel kan je een rolkussen in je rug plaatsen als steun. Ga zitten met een rechte rug en ingetrokken buik. Vermijd zachte zittingen of kussens. Ook rechtop zitten in bed is af te raden.
  • Vermijd het langdurig in dezelfde houding zitten.
 
ENKELE PIJNVERLAGENDE RUGOEFENINGEN:

Naast een weldoordacht bewegingspatroon, kunnen spierversterkende oefeningen een positieve bijdrage leveren tot het verlagen van de rugpijn. Neem dagelijks de tijd om rugversterkende oefeningen en buikspieroefeningen te doen. Hiermee maak je je rug sterker, zodat de pijn niet meer terugkomt. Deze oefeningen doe je het beste voor het slapengaan, maar je mag ze ook meerdere keren per dag uitvoeren. Op enkele dagen tijd zal de lage rugpijn afnemen.

Voor een goede en specifieke oefeningen verwijzen we je door naar je behandelende therapeut. Deze kan een gericht oefenplan opstellen naar gelang de diagnose.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.